Posted by: silamgemilang | Oktober 2, 2009

SILAM FEST 2009 : KETRADISIONALAN DALAM KEMODENAN

ASSALAMUALAIKUM WARAHMATULLAHI WABARAKATUH DAN SALAM 1MALAYSIA, 1SILAM

DSCN1587DSCN1595DSCN1598DSCN1604DSCN1605DSCN1612DSCN1613DSCN1623DSCN1637DSCN1659DSCN1616DSCN1663DSCN1641DSCN1667

KEPELBAGAIAN biodiversiti, keindahan alam semula jadi, keunikan fauna dan flora, aura maritim dan aqua menjadikan Silam sebagai penataran pelancongan terbaik di Asia jika dilestarikan sebagai sebuah destinasi pelancongan bertaraf dunia.

“Kita mempunyai segala-galanya di sini. Dari jandela sejarah tamaddun manusia sehinggalah kepada Koridor Pembangunan Sabah yang telah tersedia dan hanya menunggu agensi pelancong memasarkan Silam ke pasaran dunia.

Segala-galanya tersedia secara semula jadi dan hanya perlu diadaptasi dan dikomersilkan untuk menjadikan aura dan kekayaan khazanah alam semula jadi sebagai destinasi pelancongan.

“Kita telah menemui sentuhan pakar 33 Professor Doktor daripada Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM) yang telah menjalinkan kerjasaama dengan Parlimen Silam untuk melonjakkan Parlimen Silam lebih baik daripada mana-mana destinasi pelancongan di Asia.

Pakar daripada UKM memberitahu beliau bahawa pelancong tidak perlu melawat Asia kerana segala-galanya ada di Silam dan hanya memerlukan sedikit sentuhan untuk meletakkan Silam di dalam kalendar pelancongan dunia.

“Tiada siapa yang boleh menafikan bahawa Pusat Warisan Dunia, Lembah Danum, Imbak Canyon, Segama Malua, Pusat Sejadi Madai, Gua Madai, Tapak Tamaddun Manusia di Tingkayu, Pusat Perlindungan Hidupan Liar Tabin, Hutan Simpan Paya Bakau Meruap, Taman Marin, Pusat Akuakultur Negara, Palm Oil Industrial Cluster (POIC) dan sebagainya yang terletak di bumi Silam mampu menjadi magnet kepada pencinta alam semula jadi dan pelancong korporat.

DSCN1677DSCN1680DSCN1696DSCN1703DSCN1712DSCN1718DSCN1725DSCN1722DSCN1724

Tidak boleh tidak kerajaan harus memberi ruang dan peluang kepada saya untuk menjadikan Silam bandar kembar Melaka dan Riau sebagai melestari konsep SMR iaitu Silam-Melaka-Riau sebagai pelengkap kepada Agenda 1Malaysia melalui sumber dana dan sumber daya alam semula jadi dan pemangkin budaya pelancongan dunia.
Para pelancong yang telah sedia ada yang sebelum ini melawat Melaka dan Riau boleh dilencongkan ke Silam melalui penyediaan pelbagai pakej menarik.

“Kita akan membangunkan industri pelancongan ini dengan jayanya kerana saya yakin Kerajaan Negeri Sabah dan Kerajaan Persekutuan akan merestui hasrat saya untuk meletakkan bukan sahaja Silam, malah Sabah di peta pelancongan dunia.
Saya berharap kepada Kementerian Perpaduan, Kebudayaan, Kesenian dan Warisan. Malaysia agar dapat menyenaraikan Silam Fest Parlimen P188 Silam dalam kalendar dan buku pelancongan 1Malaysia bagi mengakses kegemilangan ini sebagai Pusat pelancongan Yang terkenal di Mata Dunia. Kajian dan penghasilan Buku Pelancongan P188 Silam di martabatkan dalam kalendar pelancongan negara 1Malaysia. Berdasarkan sejarah Silam sebenarnya telah lama terkenal sebagai pelancongan, namun sebelum ini tiada usaha untuk mengantarabangsakan P188 Silam sebagai Pusat pelancongan.

“1Malaysia, 1Silam

YANG BERHORMAT TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI,

Ahli Parlimen Malaysia, P188 Silam merangkap

Duta Keamanan PBB

Advertisement

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: