Posted by: silamgemilang | Februari 6, 2009

PARLIMEN P188 SILAM:LAHAD DATU,SABAH.

YANG BERHORMAT TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI AHLI PARLIMEN P188 SILAM (TENGAH)BERGAMBAR BERSAMA RAKYAT

YANG BERHORMAT TUAN HAJI SALLEH BIN HAJI KALBI AHLI PARLIMEN P188 SILAM (TENGAH)BERGAMBAR BERSAMA RAKYAT

Lahad Datu
Dari Wikipedia Bahasa Melayu, ensiklopedia bebas.
Lompat ke: pandu arah, gelintar
Lahad Datu merupakan sebuah daerah yang mempunyai nilai sejarah tersendiri. Lahad Datu, semasa pemerintahan Chartered Company, merupakan tempat persinggahan datu-datu dari kesultanan Sulu. Lahad berasal dari perkataan suku Suluk, yakni bermaksud tempat, mana kala Datu, merupakan keturunan berada dari kesultanan Sulu. Ia merupakan kawasan perdagangan dan pemerintahan, sebelum pembangunan giat dijalankan, Lahad Datu menjalankan perniagaan kelapa dan kopra. kini, ekonominya lebih tertumpu kepada penanaman kelapa sawit, selain dari ekonomi lain.

Lahad Datu dari segi geografi, ia terletak di kawasan pantai timur Sabah di dalam bahagian Tawau. Ia terletak pada kedudukan latitud 5° 1′ Utara dan longitud 118° 19′ Timur pada jarak lebih kurang 500 km dari Bandar Utama Sabah iaitu Kota Kinabalu dan berhampiran dengan beberapa tempat seperti Sandakan, Tawau, Kinabatangan, Kunak dan Felda Sahabat. Manakala, keluasan daerah Lahad Datu ialah 6,635.2 km2.Ia amat mudah dikunjungi melalui jalan darat, air mahupun udara. Melalui jalan darat, Lahad Datu dapat mempunyai sistem jalanraya yang menghubungkannya dengan bandar-bandar yang lain.

Jumlah penduduk Lahad Datu setiap tahun meningkat dengan kadar pertumbuhan purata tahunan (%) iaitu 10.01 bagi tahun 1980-1991 dan 3.10 bagi tahun 1991 – 2000. Manakala bagi jumlah penduduk ialah pada tahun 39,262(1980) , 118,096(1991) , 156,059(2000).

Lahad Lahad mempunyai tempat-tempat menarik untuk dikunjungi seperti pelancongan alam sekitar. Kawasan hutan lahad datu yang masih kurang diteroka telah mendorong kerajaan mewujudkan Hutan simpan. Antara kawasan menarik yang terletak di kawasan hutan simpan Lahad datu ialah Lembah Danum, Taman hidupan Liar Tabin dan Gua Madai.

Advertisements

Tinggalkan Jawapan

Masukkan butiran anda dibawah atau klik ikon untuk log masuk akaun:

WordPress.com Logo

Anda sedang menulis komen melalui akaun WordPress.com anda. Log Out /  Tukar )

Google+ photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Google+ anda. Log Out /  Tukar )

Twitter picture

Anda sedang menulis komen melalui akaun Twitter anda. Log Out /  Tukar )

Facebook photo

Anda sedang menulis komen melalui akaun Facebook anda. Log Out /  Tukar )

Connecting to %s

Kategori

%d bloggers like this: